המנצחת הגדולה
עד סיום מלחמת העולם הראשונה, שממנה יצאה בריטניה כמנצחת הגדולה, השתלטו הבריטים על מרבית שטחה של מזרח אפריקה, ויצרו רצף טריטוריאלי מהים התיכון במצרים, עד כף התקווה הטובה בדרום אפריקה, לפי חזונו של רודס. מסילת הברזל לא נסללה. בנוסף השתלטו הבריטים על כמה מושבות במערב אפריקה, זכר לסחר העבדים הזכור לטוב. בנוסף בהתאם לחוזה סיקס פיקו, קיבלה בריטניה נתחים מובחרים מהמזרח התיכון, כולל פלשתינה/א“י.
מפת האימפריה הבריטית 1921 בשיא התפשטותה
באדיבות ויקימדיה
מאיגרא רמה לבירא עמיקתא
מהפסגה הגבוהה אפשר רק לרדת. האימפריה שנבנתה במשך כ-320. קרסה בתוך כ-70 שנה.
רכבת האימפריה יצאה למסעה האחרון, שבכל תחנה היא מתנתקת ממספר קרונות.
1931 הדומיניונים היו הקרונות הראשונים שניתקו מרכבת האימפריה. הם קיבלו עצמאות לאחר הצהרת בלפור ב-1926 (אותו בלפור, לא אותה הצהרה) וחוק וסטמינסטר 1931.
1931 הפדרציה הקנדית. למרות שקנדה היא מדינה עצמאיות לכל דבר, הרי גם כיום היא כפופה סמלית לכתר הבריטי מתוך בחירת אזרחיה.
הדומיניונים האפריקאים, דרום אפריקה ורודסיה בהן שלט משטר האפרטהייד שהיה לגיטימי בזמנים ההם. רודסיה התפצלה אחר כך לרודסיה הצפונית ורודסיה הדרומית שידועות היום בשמן זמביה וזימבבואה.
1931 אוסטרליה וניו זילנד. למרות שהן מדינות עצמאיות לכל דבר, הרי גם כיום הן כפופות סמלית לכתר הבריטי מתוך בחירת אזרחיהן.
1936 מצרים הייתה הקרון הבא שהתנתק מהרכבת,, אך בריטניה שמרה עדיין על שליטתה הצבאית בתעלת סואץ.
עוד ניצחון כזה ואבדתי.
למרות שהייתה בצד המנצח במלחמת העולם השנייה, יצאה בריטניה מותשת מהמלחמה ואיבדה את רצונה לשלוט במושבותיה. הצי הבריטי איבד את עליונותו. שתי מעצמות העל החדשות ארצות הברית וברית המועצות, הורידו את בריטניה למעמד של מעצמה מדרג שני. רכבת האימפריה האיצה את מסעה לאבדון, שבכל תחנה היא מתנתקת מעוד מספר קרונות.
הודו 1947. התחנה הבאה, המדינות שהרכיבו קודם את היהלום בכתר האימפריה: הודו, פקיסטן (שממנה נפרדה בנגלדש), בורמה (מיאנמר), וצילון (סרי לנקה).
התחנה הבאה המזרח התיכון 1948: פלשתינה א"י-ישראל, (הקוץ בישבנה של האימפריה), עבר הירדן (ירדן), עיראק וקפריסין. הקטר החלוד עוד צפר בקול ענות חלושה בשנת 1956, נאצר שליט מצרים הלאים את תעלת סואץ, כתגובה ניסו בריטניה וצרפת בעלות המניות, לכבוש אותה מחדש (מבצע מוסקטר, בשיתוף פעולה של ישראל-מבצע קדש), מעצמות העבר והשותפה הזוטרה שלהם ישראל, נבלמו על ידי מעצמות ההווה. בשנת 1960 קיבלה קפריסין את עצמאותה. בריטניה השאירה ברשותה שני בסיסים צבאיים.
תחנת אפריקה אינה עונה, 1957-1968 בריטניה יצאה ממושבותיה באפריקה השחורה.
הרהורים בשחור לבן, פוליטיקלי נוט קורקט. חלק גדול ממדינות אפריקה שקיבלו עצמאות, הן היום דיקטטורות מושחתות ורצחניות תחת שלטון שחור (תרתי משמע), מצב זכויות האדם בהן גרוע מאשר היה תחת השלטון האימפריאליסטי הלבן.
הדיקטטורים השחורים ומלחכי פנכתם הליברלים הלבנים מאשימים את האימפריאליזם במצב העגום 50/60 שנה אחרי שמדינות אלה קיבלו עצמאות, הם כנראה ימשיכו בכך גם ב-50/60 השנים הבאות ואולי גם בעוד 500/600 שנה.
שאלה לסיום: מי הרע יותר לרוב השחור בזימבבואה, שלטון האפרטהייד הגזעני של איאן סמית הלבן, או שלטונו של משחרר זימבבואה, הדיקטטור הרצחני רוברט מוגאבה השחור ומפלגתו המהפכנית השולטת גם היום. בין העונים נכונה תוגרל חופשה מפנקת לכל החיים במרתפי הכלא המרכזי של הררה בירת זימבבואה.
איי פוקלנד 1982: הקטר צפר בעזוז, בריטניה יצאה למלחמתה הקולוניאלית האחרונה, היא הביסה את ארגנטינה, אשר השתלטה בכוח על איי פוקלנד (מלווינס בפי הארגנטינאים). אי שם ליד הקוטב הדרומי
הונג קונג 1997: רק ציפור לבנה מעל הרציף הקטר נעצר בתחנה האחרונה. הונג קונג המושבה שראשיתה בענני האופיום, הוחזרה לסין. כמו בשיר הקטר של אריק לביא: האש כבתה לאט והקיטור גם כן נגמר. תם ולא נשלם.
גם כיום שולטת בריטניה ברסיסי טריטוריות ובסיסי צבא., תושבי טריטוריות אלה הביעו את רצונם להישאר בשלטון בריטי. רוב המדינות שהיו בשליטה בריטית וגם מדינות אחרות חברות היום בחבר העמים הבריטי.
איפה הן האימפריות כולן? אנה הלכו?
פירוק האימפריות האירופיות, שהחל עם סיום מלחמת העולם השנייה, נמשך כ-30 שנה. את השליטה הפיזית החליפה שליטה כלכלית שהיא זולה ויעילה יותר. האימפריות של הזמן החדש הן תאגידים כלכליים השולטים בחלקים גדולים של הכלכלה העולמית. תאגידים אלה משפיעים על חיי מיליארדי בני אדם בכל העולם, לא פחות מאשר השפיעו האימפריות ההיסטוריות בשטחי שלטונן.